29. Gun: Fakir ve gururlu Uruguay! Ama...
17.12.2013 - 17.12.2013
View
100 days/ 100 gün
on ayca ozer's travel map.
Ilk gunden beri Uruguay bize acaba ben burada yasabilir miyim dedirtti. Ulkenin at ve et yetistiriciligine dayanan ekonomisi, suyun ve benzinin cok ucuz olmasi. Egitimin ve sagligin hala ucretsiz ve yuksek standartta olmasi. Ulkenin baskentinde yasayip is cikisi plaja gidebilmek. Yollar evler dokulse de halkinin mutevazi, fakir ve gururlu olarak tanimlayabilecegimiz karakteri )
Brezilya'da acaba burada yasayanabilir mi hissi bile gelmemisti.. Sao Paolo'lu arkadasimizin "orada kendilerini Avrupali saniyorlar" dedigi Arjantin'e gecince acaba sorulari basladi. Buenos Aires ve ozelinde Palermo mahallesinde, belki burada yasanabilir demeye baslamistik... Arkadasimiz cok hakliydi, Avrupali olan bircok seyi ile Buenos Aires bize asinaydi. Kentte hemen uyum sagladik ve keyfini cikardik.
Oysa Uruguay'lilar da Arjantinlileri burnu buyuk ve fazla pariltili buluyorlardi, kendilerini ise emin ve rahat. Bu rahatlik bize de iyi geldi, sonucta kendine yetme ihtimali yuksek bir ulkedeydik. (Ulkede kagit toplayarak gecinen aile sayisi 1500 mus)
Ustune ustluk Mandela'nin yitip gitmesi ardindan bu dunyada ardindan aglanacak lider kaldi mi sorumuza alternatif bir yanit gibi gorulen Jose Mujica'nin varligi ve uygulamaya koydugu politikalar zihin kurcaliyordu. ( bkz. Guardian 13.12.13 Tarihli roportaj).Kurtaj ve ayni cinsiyet evliliklerine verdigi destegin ardindan gectigimiz hafta devletin marihuanna uretmesine yonelik yasayi cikardi. (Ozellikle su gunlerde memleketimizde gordugumuzun aksine) basbakanlik sarayi yerine Montevideo periferisindeki bir barakada yasiyor, yetistirdigi cicekleri hala Pazar gunleri semt pazarinda satiyor. Maasinin 4/5'ini ihtiyaci olanlara dagitiyor....
Ama....
Tabii ki her devlet baskani gibi kuresel pazarla yuzlesmek yani ulkenin ekonomisini idare etmek zorunda.
Komsusu Arjantin, kuresel pazarin sartlari ve dis borclarla basedebilmek adina icine kapanmis (ya da halki kapatmis!) yerli mali yurdun mali diyor. Ulkeye kuresel markalarin girisi zor ve kisitli. Bu durum her ne kadar yaraticiligi koruklese de, enflasyon yuksek ve dengesiz. Halk devlete guvensiz. Hayatlar hergun devletin resmi Arjantin dolari kuru ile karaborsanin Mavi dolarin kuruna gore sekilleniyor.
Bu durum, Arjantinlilerin sanki bir vilayetleriymiscesine muamele ettikleri Uruguay'a da yansiyor. Poertoneolar, gunde 300 ABD dolari ile kisitli haklarini Uruguay'daki ATMlerden 6 dolar komisyon karsiligi cekebilmek icin Uruguay'a geliyorlar. Uruguay'in turim, mavi dolar piyasasina ek olarak sahip oldugu casinolar ve simdi de marihuanna pazariyla, Latin Amerikanin Tahtakalesi olmasi kacinilmaz gibi gorunuyor.
Tum bunlara karsin, Baskan Jose'nin esas bas etmek zorunda oldugu ise halkinin yeni yeni pencesine takildigi tuketim canavari. Roportajda dedigi gibi, kendi halkindan onun gibi mutevazi bir hayat surdurmelerini beklemek naifliginde degil. Araba kredisi, insaat, mutenalasma vb. kuresel tuzaklariyla tanisan Uruguaylilar hem eski konfor sartlarini surdurmek hem de tuketerek kuresellesmek istiyor...
Bize bir -suana kadar gorduklerimiz uzerinden- Latin Amerika analizi yaptiran bu yazinin AMA kismininin bixi etkileyen tarafini anlatmak icin ev sahibemizin ovguyle bahsettigi amcanin hikayesi yeterli.
Senelerdir ev sahibimiz ve oglunun kopelerini gezdiren, ev anahtarlarina sahip ve evin ihtiyaclarini karsilayan bu becerikli adam gecinebilmek icin her turlu ise kosturuyor. Ancak 15 yasindaki oglu istedigi Nike ayakkabilar alinamadigi icin liseye baslamiyor. Genc okusun diye baska alternatifler aranir ve yaratilirken, bir gun genc ev sahibemize "aslinda cani hic calismak istemedigini" soyluyor. Biz oradayken babasi bu seferde evine flat-line televizyon almak icin kosturmaya devam ediyordu.
Su ana kadar max. empatiyle anlattigim bu hikayenin bize dokunan ucuysa, Uruguay'dan donmeden onceki aksam odamizdan paralarimizin- sadece Amerikan Dolarlarimizin- calindigini farketmemiz oldu. Yani Turkiye'yi yolsuzlukla vuran dolunay Latin Amerika'da bizi benzer sekilde ama farkli olcekte carpti...
Sonrasi durumu ev sahibine bildirmemiz, onun hizli bir sokun ardindan hemem ATM 'ye gidip gunluk dolar limitiyle zaratimixi katsilama cabasi oldu. Kendimizi en guvende hissettghimiz, hatta tatile bile basladigimiz bu sehir ve evde geceyi bir sekilde gecerip, tum guven ayarlarimiz allak bullak olmus sekilde Buenos Aires'e donduk. Donuste bizi bir otel bir kac muze, mutenalastirilmis liman bolgesi, guzel kahve ve yemek pakladi. Ushuaia ucagina binmeden once Uruguayli ev sahibesinden gelen mail, alarm sirketi kayitlarindan durumun netlestigi, tum ev anahtarlarinin degistigi ve odaya kasa kondugu seklindeydi...
Posted by ayca ozer 05:51 Archived in Uruguay Tagged america jose latin globalisation mujica Comments (1)